Koraci – Kako funkcionira ugradnja implantata?

Koraci – Kako funkcionira ugradnja implantata?

Ugradnja implantata – implantacija – se uvijek izvodi na isti način. Mogu postojati manje varijacije zbog individualnih opcija restauracije kao što su:

  • gubitak samo jednog zuba
  • ostaci zubi koje nije vrijedno sačuvati
  • fiksiranje trajnih zubi

 

Procedura tretmana ugradnje implantata sastoji se od nekoliko koraka koje donosimo u nastavku.

Prvi korak – početni pregled

Doktor dentalne medicine ili oralni kirurg počinje sa početnim radiološkim pregledom (RTG slika zuba ili ortopan) koji je potreban pri svakoj restauraciji. Prilikom pregleda se određuje pravilna pozicija implantata te se identificiraju potencijalni rizici.

Drugi korak – ugradnja implantata

Na gingivi, odnosno zubnom mesu, tj. mjestu gdje nedostaje zub napravi se mali rez. Nakon reza i odizanja sluznice priprema se ležište za implantat, a potom slijedi ugradnja implantata.

Treći korak – privremena restauracija

Nakon što je implantat ugrađen, prekriva  se zubnim mesom. Taj proces omogućuje da se implantat poveže s kosti i tako postaje čvrst i stabilan. Ako je stabilnost dobivena ovim procesom zadovoljila kriterije, možemo odmah nakon ugradnje postaviti zube na način da se plastična nadogradnja fiksira za implantat te se na nadogradnju postavi privremeni zub.

Četvrti korak – trajne restauracije

Nakon nekoliko mjeseci privremena kruna se uklanja, te počinje izrada trajne restauracije. Zubno meso se otvori te se ugrade trajne nadogradnje.

Nakon toga slijede otisci prema kojima zubni tehničar izradi trajni protetski nadomjestak sa svim karakteristikama prirodnih zubi.