Terapija gubitka jednog zuba – mogućnosti

Terapija gubitka jednog zuba – mogućnosti

Izgubili ste jedan ili više zuba u nesreći? Trebali ste izvaditi neke od zubi kao posljedica upale ili bolesti?

 

Vaše mogućnosti:

Most – opterećenje zdravih zuba

Nakon gubitka jednog zuba često se preporuča izrada tradicionalnog mosta. Za izradu mosta potrebno je izbrusiti oba susjedna zuba tako da služe kao nosači mosta. U ovom slučaju potrebno je oštetiti i oslabiti zdrave zube koji su nakon tog procesa pod velikim opterećenjem. Dio kosti ispod zuba koji nedostaje također ostaje podložan resorpciji zbog nedostatka funkcionalnog opterećenja.

Ne radite ništa – pazite na pomicanje zuba

Ništa ne poduzimati je u svakom slučaju najjeftinije, ali je najgora moguća opcija. Susjedni zubi gube oslonac te se uslijed toga mogu pomaknuti iz predviđene pozicije. Također, suprotni zub na suprotnoj čeljusti ne dobiva dovoljan otpor tijekom žvakanja i zato izrasta u prazan prostor. Ukupna ravnoteža sila unutar usta je promijenjena, što rezultira odstupanjem od normalnih pozicija zubi.

Zubni implantati – estetika i funkcionalnost

Zubni implantati su najbolji način za rješavanje problema nastalih zbog gubitka jednog zuba. Funkcionalno opterećenje kosti i desni je dugoročno osigurana. U današnje vrijeme na implantate je moguće odmah postaviti zube još za vrijeme operacije koji se teško mogu razlikovati od prirodnih.

U slučaju nedostatka nekoliko zubi, prazninu možemo zatvoriti mostom, ovisno o veličini praznine i anatomskim uvjetima. Na taj način možemo smanjiti cijenu tretmana.