Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori

Prikladnost

Zubni implantati prikladni su za sve zdrave ljude te ljude s kontroliranim kroničnim bolestima.

Alergijske reakcije

Zubni implantati su izrađeni od čistog titana. Alergija na titan je toliko rijetka da je dokumentirano samo par slučajeva.

Rizici i komplikacije

Kao i kod svih zahvata, postoji određeni rizik i kod implantacije. Eventualne komplikacije ovise o mnogo faktora
uključujući i područje na kojem se ugrađuje implantat. U većini slučajeva komplikacije koji mogu nastati su kratkoročne te ih se lako kontrolira. Problemi mogu uključivati oticanje, bol, hematom… Postoji mogućnost većih rizika tijekom operacije, ali izrazito rijetko.

Funkcionalnost

Zubi na implantatima osjećate poput prirodnih. Zapravo ni ne osjetite da imate zubne implantate. Zubni implantati su fiksirani u kosti te vam omogućuju normalno žvakanje. Jedina razlika od prirodnih zubi je to što prirodni zubi imaju parodontna tkiva koja nam omogućuju da osjetimo pritisak tijekom žvakanja. Implantati nisu okruženi tim tkivom stoga im je osjetljivost na pritisak drugačija od prirodnih zuba.

Kontraindikacije

Postoji samo nekoliko medicinskih stanja u kojima implantati nisu prikladni. Korištenje implantata ipak može biti
neprikladno ako uzimate neke određene lijekove ili ako postoje određeni medicinski razlozi. Važno je imati kvalitetne konzultacije sa vašim doktorom dentalne medicine/kirurgom.

Trajnost

Implantati imaju dugi vijek trajanja te postoje zapisi o tome kako traju po 35 godina. Najnovija istraživanja pokazuju su da je 90% implantata ugrađenih prije 10 godina još uvijek funkcionalno. Dugotrajnost implantata najviše ovisi o tome koliko su dobro održavani.

Privremene restauracije

Privremena kruna ili most se mogu postaviti na implantat te za vrijeme faze zacjeljivanja. Moguće je, također, izraditi i protezu koju možemo koristiti i kao trajno rješenje.

Bol

Lokalna anestezija se koristi prilikom operacije, stoga bol tijekom implantacije ne postoji. Bio kakvu neugodu nakon operacije moguće je ukloniti običnim tabletama protiv bolova.

Imedijatno opterećenje

Taj pojam se koristi u slučaju ugradnje privremene krune na implantat na dan implantacije.

Direktna implantacija

Direktna implantacija je kirurška procedura vađenja zuba te ugradnje implantata u istom terminu.

Mladi

Zubni implantati su preporučljivi tek kad je rast kosti lica gotov. Ako su implantati ugrađeni prerano, to može utjecati na estetiku lica nakon kraja rasta. Doktor vam može pronaći najpogodnije privremeno rješenje koje će trajati do trenutka kada će faza rasta završiti.